הליקובקטר פילורי הוא חיידק שכיח שנמצא במערכת העיכול, בעיקר בגיל מבוגר. החיידק שכיח במיוחד והוא נמצא אצל למעלה ממחצית מבני ה-65 ומעלה כשהטיפול בו היום הוא באמצעות אנטיביוטיקה מסוגים שונים ותכשירים נוגדי חומצה. החיידק מעלה את הסיכון לחלות בסרטן הקיבה ולימפומה מסוג Malt והוא הגורם העיקרי לכיבי מעי וקיבה. למעשה, החיידק אחראי לשלל בעיות בריאות הקשורות למערכת העיכול.
מהו חיידק ההליקובקטר וכיצד הוא משפיע על מערכת העיכול?
הליקובקטר הוא חיידק נפוץ אך אין להקל בו ראש. החיידק, בניגוד לחיידקים אחרים, יכול לשרוד היטב בקיבה למרות הסביבה החומצית שבה, זאת הודות לכך שהוא יכול לייצר אמוניה ולפרק שתנן, חומרי בסיס הסותרים את החומציות בקיבה. החיידק פועל כך בקיבה – הוא נצמד לתאי האפיתל, יוצר תגובה דלקתית ותורם להיחלשות המערכת החיסונית של הנדבק. התהליך יכול לגרום לכיב קיבה, או מה שאנו מכנים אולקוס.
עוד לא ברור לגמרי בעולם הרפואה כיצד נדבקים בחיידק, זאת על אף שכיחותו, אך ידוע כי הוא עובר מאדם לאדם והוא שכיח מאוד באוכלוסייה. עוד ידוע כי במידה ואצל אדם אחד בבית החיידק נמצא, כך הוא ימצא גם אצל שאר בני המשפחה בסבירות גבוהה.
תסמיני הימצאות החיידק
למרבית האנשים עם הליקובקטר תסמינים מסוימים יבואו לידי ביטוי בבחילה, צרבת, גיהוקים, נפיחות, תחושת צריבה בבטן, ירידה במשקל שלא בכוונה, אובדן תיאבון וכאבי בטן כשהיא ריקה. תסמינים שמחייבים בדיקה מיידית על ידי רופא יהיו צואה דמית או שחורה, הקאה דמית או שחורה, כאבי בטן חזקים במיוחד או מתמשכים וקושי בבליעה.
מה אסור לאכול כשמאובחנים עם הליקובקטר?
אחת הדרכים לטפל בחיידק הנה באמצעות תזונה בריאה ומאוזנת המתרכזת באיזון רמת החומציות בקיבה. האיזון מסייע להקל על תסמיני החיידק ומצמצם לו את האפשרות להתפתח. כדאי לצמצם מזונות חומציים ובהם פירות הדר, גמבה, עגבניות, קיווי, פלפל שחור וחריף, מזון מטוגן, מזון חריף, סוכר, מוצרים מקמח לבן, מזונות במליחות גבוהה, בשרים שמנים ומזונות מעובדים.
מה מומלץ לאכול על מנת לתמוך בטיפול?
לצד הטיפול הרפואי המומלץ, כדאי לשלב בתפריט מזונות המסייעים לאזן את רמת החומציות בקיבה ובהם ירקות ופירות, למעט אלה שצוינו קודם, מיצי ירקות כגון מיץ כרוב ומיץ גזר, אבוקדו, בננות, סלט ירקות מתובל עם שום, בצל שמן זית, כורכום וטימין. כמו כן, מומלץ להוסיף לתפריט מזונות עשירים באומגה 3 כיוון שיש לתוסף התזונה אפקט אנטי דלקתי המסייע להתמודד עם החיידק. מזונות אלה יכולים להיות זרעי פשתן טחונים, טרוטה, סרדינים, סלמון, טונה, מקרל והרינג. בנוסף, מומלץ לצרוך דגנים מלאים שמסייעים לשקם את הקיבה ובהם כוסמת, אטריות אורז מלא, קינואה, גריסי פנינה ושיבולת שועל.
עוד המלצה שלא כדאי לוותר עליה הנה לאכול מנה עיקרית דלת שומן, שכן מזונות עתירים בשומן מעודדים את התפתחות החיידק. מנות עיקריות דלות בשומן יכולות להיות מבשר הודו, פילה ללא שומן, סינטה ועוף ללא העור.
לסיכום, ישנו תפריט שלם שיכול לסייע לאנשים להתמודד טוב יותר ולספק תמיכה מלאה בתקופת הטיפול ולמניעת הידרדרות הפגיעה כתוצאה מהידבקות בחיידק. מומלץ להתייעץ עם גורמי המקצוע המנוסים מהתחום ולקבל תפריט עשיר ולהוסיף לו גם ויטמינים במידת הצורך.
***המידע הינו כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.