המציאות שבה אנחנו חיים משתנה ואחד התחומים שבהם אפשר להבחין בתמורות משמעותיות הוא סמים. בפרט השתנה היחס לקנאביס: אמנם צריכת הסם הזה עדיין אסורה על-פי חוק (אלא אם כן מדובר באדם שקיבל מרשם לקנאביס רפואי), אבל המשטרה במקרים רבים מעלימה עין, וגם כשהיא עוצרת אדם על אחזקת קנאביס, כמעט תמיד האירוע יסתיים לכל היותר בקנס כספי. גם הנורמות החברתיות בנושא כמובן השתנו, אבל יש גם דברים קבועים. אחד מהם הוא השפעת הסם על הגוף, וסכנת ההתמכרות, וכאן בעמוד תמצאו מידע מפורט על כך.
תהליך ההתמכרות לסמים
כל סוגי הסמים, ובהם כמובן גם קנאביס, עלולים לגרום להתמכרות. המסלול זהה: בפעם הראשונה שבה אדם צורך סם, לגוף שלו נכנסים חומרים פעילים, חדשים עבורו. בהתאם האימפקט שלהם משמעותי מאוד. הגוף לומד להכיר את אותם החומרים, ומתאים את עצמו אליהם. כלומר מתרחשים שינויים פיזיים שונים, ולכן בפעמים הבאות הגוף כבר "מוכן" לסם. כתוצאה מכך האימפקט של צריכת אותה כמות (של קנאביס או כל סם אחר) תשפיע עליו פחות מאשר קודם לכן. ככל שמשך השימוש בסם מתארך, כך הסבילות של הגוף מתגברת, והאדם זקוק לכמויות הולכות וגדלות של הסם על-מנת לייצר את האימפקט הראשוני. במקביל הצורך של הגוף (וגם של הנפש) באותה השפעה של הסם גדל גם כן, וכתוצאה מכך הספירלה הזו עלולה להוביל לאובדן שליטה על הכמויות של הקנאביס, ולנזקים של ממש לגוף ולחיים.
הנזקים שגורם שימוש מופרז בקנאביס
הקנאביס אמנם מוגדר כסם קל, וכאמור החברה וגם המשטרה מתייחסות אליו בסלחנות, אבל כמויות גדולות שלו עלולות לגרום לפגיעות ממשיות.
נזק אפשרי אחד הוא חרדות, שהולכות ומתעצמות ככל שהמינונים גדלים. בטווח הקצר, מיד אחרי שמעשנים, ישנה גם פגיעה ביכולות מוטוריות וגם בקואורדינציה. בטווח הארוך הזיכרון עלול להיפגע, ובאופן כללי היכולות הקוגניטיביות עלולות להיחלש. תופעות לוואי נפוצות נוספות הן אובדן עניין בפעילויות חיוביות, כולל לימודים או עבודה, וכן תקיעות בחיים (עקב מוטיבציה נמוכה להתמודד עם אתגרי החיים ולהתפתח).
במקרי קיצון שימוש לא מבוקר בקנאביס עלול להסתיים בהפרעות פסיכוטיות ואפילו במחשבות אובדניות. המסקנה המתבקשת: בהחלט יש מצבים שבהם כדאי מאוד לעבור תהליך גמילה מקנאביס.
מה כולל תהליך גמילה מקנאביס?
הפן הפיזי של גמילה מקנאביס נחשב קל יחסית בהשוואה לגמילה מסמים קשים כמו הרואין ואפילו מסוגים שונים של כדורי שינה, אבל גם כך ייתכנו תופעות לוואי כמו צמרמורות, הזעה מרובה, עצבנות, קושי להירדם, חרדות ועוד.
בהתאם מומלץ לעבור את הגמילה תחת השגחה צמודה. בנוסף חובה להתייחס להיבט הרגשי, מפני שזהו הגורם שהביא להתמכרות מלכתחילה. כשהאדם זוכה לכלים פרקטיים להתמודדות עם מציאות קשה גם בלי להשתמש בקנאביס, או חומרי משני תודעה אחרים, הסיכוי שיחזור להרגל המזיק עבורו הופך למזערי.
למידע נוסף לגבי גמילה מהתמכרויות, כולל לקנאביס, מוזמנים לבקר באתר https://maavar-clinic.co.il שמציע הכוונה מקצועית מועילה.